StartVardagenHaileyFotoInredningShoppingBröllopTräning och hälsa MusikResorTävlingar

Panta är bra, men panta mindre är bättre

Frureinhold.se / 12 September, 2013 - 15:32 / Vardagen

När jag flyttade ihop med robin blev jag otroligt lycklig över att han hade en soda streamer. Inte bara för att jag älskar bubbelvatten, men även att det finns så goda smaker till. Det är även så lätt idag att byta gas då det säljs på fler och fler ställen. Inte bara för att det är lätt att använda en soda streamer och att det är gott så är det även bra för miljön. Mindre flaskor att tillverka om utbudet minskar. Även om vi alltid pantar våra flaskor och burkar så skall man alltid ta sig tid att åka ner och innan man kommit så långt har man en stor hög av flaskor som bara tar plats.
 
Att vi i Sverige har ett väl utvecklat pantsystem råder det ingen tvekan om. Och att panta är bra. Syftet med Pantamindre är att informera om att det finns alternativ. Alternativ som är ännu bättre för miljön än att panta. Fortfarande kastas stora mängder burkar och flaskor i soporna och naturen och även återvinningssystemet har en negativ miljöpåverkan. På SodaStreams initiativ är målet med Pantamindre att få svenskarna att återvinna mindre och återanvända mera.
Att panta är bra men att panta mindre är bättre.

Allmän information och statistik

  • Varje år konsumeras dryck ur cirka 1,7 miljarder burkar och PET-flaskor i Sverige.
  • Sverige är bland de bästa i världen på att panta, ändå kastas ungefär 200 miljoner burkar och PET-flaskor i soporna eller naturen varje år.
  • Under 2012 pantade vi i snitt 154 burkar och flaskor per person. Det innebär att den genomsnittlige svensken kastade 19 burkar och flaskor i soporna och naturen bara under 2012.
  • Genom att kolsyra sin egen dryck kan en genomsnittlig svensk familj på 4 personer spara 3 714 burkar och PET-flaskor på 5 år.
  • Om alla svenskar kolsyrade sin egen dryck skulle koldioxidutsläppen orsakade av konsumtion av kolsyrad dryck halveras.
  • Statistiken visar att storstadsbor är sämre på att panta än genomsnittet, liksom ungdomar mellan 21 och 29 år, framförallt män.
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: