StartVardagenHaileyFotoInredningShoppingBröllopTräning och hälsa MusikResorTävlingar

Träning

Frureinhold.se / 07 Oktober, 2013 - 19:50 / Vardagen

Jag kikade på Nellies blogg precis på det nya avsnittet i hennes serie. Hon provade på träning ihop med henne faster som är utbildad PT. Jag minns när hon la upp en instagrambild från inspelningstillfället och det blev rena rama kriget i kommentarsfältet (som det nästan alltid är, pga alla avundsjuka nötter). Det var det enda efter det andra att det är fel att träna på gym, bla bla bla. Jag måste tillägga lite i det otroligt osmarta resonemanget. Ni har helt rätt i att man inte får lov att teckna gymkort när man är 13 år, tror gränsen går på 15 eller 16 år. Men det finns vissa gym som tillåter att ens barn får prova på träna ihop med ens föräldrar. Men det hör inte till saken, gym eller ej. Alla människor, stora som små behöver röra på sig. Herregud, hailey är 2 år och går på dans. Det är hennes träning, Tuva är 5 år och går på gymnastik, Tindra är 9 år och går på dans och teater. Barnen i området som är runt 9 år går på fotboll, hockey, ridning, innebandy etc etc. Inte har de ngr extra armar eller stannat i växten. Vi svenskar rör på oss allt mindre och barnfetma har ökat otroligt mycket. 

’’Fetma ökar bland barn och ungdomar i Sverige. Ca 20 - 25% av ungdomar i 10-årsåldern i Sverige är överviktiga och drygt 3% lider av sjukdomen fetma. Barn med fetma utvecklar insulinresistens, blodfettrubbningar och leverpåverkan. Prognosen för barn med fetma och övervikt avseende möjligheten att utan behandling bli normalviktiga som vuxna är idag dålig; ca 80% av de barn som i 6 - 7-årsåldern är överviktiga eller lider av fetma är fortfarande överviktiga eller feta i de sena tonåren.

Tidig fetmautveckling är allvarlig för den framtida hälsan. Medellivslängden sjunker ju tidigare under vuxenåren som fetman har detekterats. Vid BMI 45 vid 20 års ålder sjunker den genomsnittliga kvarvarande levnaden med 13 år. Flera studier styrker också att fetma är en väsentlig faktor för cancerutveckling. Sammanfattningsvis kan man med fog betrakta barn- och ungdomsfetma som en ny folksjukdom’’


Ändå sitter barn bakom sina instagramkonton och hetsar andra barn att inte röra på sig ?! hoppas ni föräldrar som läser min blogg tar ut era barn och leker med dom, försöker aktivera dom den mån det går. Jag vet att många aktiviteter kostar mycket pengar. Men det fina med det är att det finns så mycket roligt att leka med ute i skog och mark. Vi är allt mer självupptagna idag och det går ut över våra barn. Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder :)

 

Postat av: Malin Strömberg

Håller med dig helt, Jennifer! Man måste ta ansvar och se till att ens barn får tillfällen att röra på sig och bli svettiga. Det är rätt roligt egentligen att alla tycker det är helt okej med fotboll och andra bollsporter, där det är sjukt hög skadefrekvens. Men att släppa in tolvåringar i ett gym med en förälder och träna under kontrollerade former är både skandal och farligt? Människor kan ha så knepig logik ibland :P Sjukt bra ämne att ta upp i alla fall!

2013-10-07 @ 19:56:35
Postat av: Sanna

Så otroligt viktigt ämne!
läste för ett tag sen i DN att övervikten bland 4(!)åringar ökat massor (komme rinte ihåg procenten), det är så tragiskt när barn är överviktiga... de har liksom inget val - det är i den åldern enbart föräldrarnas fel. Många kommer med så mycket borfröklaringar... men jag vågar nog påstå att alla vuxna egentligen vet hur man "bör" äta och att man måste röra på sig. Det gör mig så ont när man ser överviktiga förälrar på mataffären med sina övervikta mindre barn med sig och allt de handlat är typ billys pizzor =(

2013-10-08 @ 21:09:36
URL: http://sannamariew.blogg.se/


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: