StartVardagenHaileyFotoInredningShoppingBröllopTräning och hälsa MusikResorTävlingar

Hälsa för alla, eller?

Frureinhold.se / 01 Augusti, 2013 - 10:10 / Vardagen

Vill lyfta fram denna artikeln av flera anledningar. Nummer ett är alla dessa dieter som kommer och går, vissa bättre vissa sämre. Jag vill inte predika om mina åsikter kring dieter, men tänker ändå skriva till alla er som läser min blogg att tänk mer en 1 gång innan ni ger er in i diet träsket. Det kan vara jätte svårt att ta sig ur det och köp inte allt om sägs med hull och hår, även hitler hade sina följare. Nummer två är det intressanta stycket angående fettma hos låginkomosttagare, är det så att alla inte har råd med den rätta maten? eller vilka faktorer är det som spelar roll? Väldigt intressant att forska vidare på :)

--------------

I debattartikeln skriver författarna om hur man i Sverige på 80-talet startade flera hjärtkärlförebyggande program inom hälso- och sjukvården. Råden gällde bland annat att man skulle äta mindre fett och bättre fett, mer grönsaker, frukt och fiberrik mat.

Resultatet var att problemen med hjärtkärlsjukdomar sjönk till nivåer jämförbara med de i länderna kring Medelhavet.

Lågutbildade utsatta

Nu stiger dock nivåerna igen. I Socialstyrelsens och Statens folkhälsoinstitutets rapport över 2013 visar att antalet kvinnor och män i åldern 35-44 som drabbas av stroke ökar igen. Dessutom ökar antalet hjärtinfarkter hos unga kvinnor.

Särskilt utsatta är personer med låg utbildning.

Fettdieter inte nyttiga

Bakom de oroande siffrorna tror författarna att de nya fettdieterna kan spela en roll. Med LCHF-dieten ska man till exempel äta mindre kolhydrater och mer fett, för att minska i vikt. Att äta mindre snabba kolhydrater är bra, menar författarna, eftersom vi gör av med för lite energi om dagarna. Men fettdieterna är inte heller nyttiga.

Istället vill de att man ska lyssna på de undersökningar som visar att Livsmedelsverkets kostråd leder till minskad risk för vanliga folkhälsoproblem, som hjärtkärlsjukdomar, cancer och demens.

Basen i den maten är mycket frukt och grönt, bönor, fisk, skaldjur och kyckling samt omättade fetter genom intag av oljor, nötter och mandel.

Man ska äta begränsat med rött kött liksom mättade fetter från mejeriprodukter, enligt råden.

Fettkriget snart över?

Vi måste äta mindre fett och röra oss mer på dagarna, inte bara träna vid en specifik tidpunkt på dygnet.

”Förhoppningsvis tröttnar snart alla på fettkriget och sockerfällan. Maten och måltiden liksom rörelsen, bör stå för glädje, njutning och samvaro. Det finns ingen motsättning mellan hälsosam mat och god mat, liksom en hälsosam livsstil och ett gott liv”, avslutas artikeln.

 

Postat av: Anonym

Dessa inlägg är något bland dom bästa!
Sen undrar jag, vad kan man jobba som när du är färdig hälsovetare?
Har svårt att få grepp om den utbildningen även om den verkar väldigt intressant!

2013-08-01 @ 17:56:45
URL: http://Gabriella.lexus%40gmail.com


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: